Resep Udang Goreng Berempah

Leave a Comment



  • Udang harimau (500g) ATAU lain2 udang
  • Bawang merah (4 ulas)
  • Bawang putih (2 ulas)
  • Bawang besar dicincang (1 biji)
  • Serai dipotong nipis (1/2 batang)
  • Daun kari (1 tangkai)
  • Ketumbar (1 sudu)
  • Serbuk cili (1 sudu)
  • Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
  • Serbuk kunyit (1/2 sudu)
  • Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
  • Gula (sikit je kalau perlu)
  • Garam (secukup rasa)


  1. Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih.
  2. Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.
  3. Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, gula. Perap 1/2 jam.
  4. Goreng daun kari hingga naik bau.
  5. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu.
  6. Masukkan udang, goreng hingga matang
Next PostPosting Lebih Baru Previous PostPosting Lama Beranda

0 komentar:

Posting Komentar